Αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια που μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα

Αιθέρια Έλαια: Η Κατανομή

Υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία εκεί έξω αφιερωμένο να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα. Από θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης (τσίχλα νικοτίνης, το τσιρότο νικοτίνης, κλπ) σε χάπια και e-τσιγάρα υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά προϊόντα και θεραπείες για να επιλέξουν από. Ένας από τους τρόπους μπορεί να μην έχετε ακούσει για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα είναι με την αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το θέμα αυτό τον εαυτό μου. Θα μπορούσε να βοηθήσει να μάθετε λίγο περισσότερα για το τι είναι ακριβώς αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια. Στη συνέχεια, μπορούμε να μάθουμε για τον οποίο τα αιθέρια έλαια μπορούν να σας βοηθήσουν, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αρωματοθεραπείας και τα αιθέρια έλαια για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα.

Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Αρωματοθεραπεία είναι η πρακτική της χρήσης αιθέριων ελαίων από φυτά και φυτικό υλικό (φύλλα, μίσχοι, πέταλα, ρίζες) για να βοηθήσει στη διαχείριση και τη βελτίωση μια ευρεία ποικιλία φυσικών και φυσιολογικών παθήσεων. Οι άνθρωποι που ασκούν αρωματοθεραπεία (aromatherapists) πιστεύουν ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν την τόνωση του σώματος και του νου με τρόπους που παραδοσιακά, τεκμηριωμένη ιατρική δεν μπορεί.

Οι θεραπείες αρωματοθεραπείας εφαρμόζονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

 • Διάχυση τους στον αέρα γύρω σας
 • Η εισπνοή τους απευθείας από ψεκαστήρες
 • Έχοντας αυτά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα

Η γλυκιά μυρωδιά του πιπεριού

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το πιο δύσκολο κομμάτι για την διακοπή του καπνίσματος είναι ελέγχοντας τους πόθους και τα συμπτώματα στέρησης. Το σώμα σας συνεχώς φωνάζει για νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει:

 • πονοκέφαλοι
 • Ζάλη
 • Ανησυχία
 • Ναυτία

Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να φτάνουν μόνο έξω για ένα τσιγάρο και να κάνει όλο τον πόνο να πάει μακριά. Αυτό είναι όπου η αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια μπορούν να σας βοηθήσουν. Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή και συνιστάται αιθέρια έλαια για να βοηθήσει με τη διακοπή του καπνίσματος:

 • Μαύρο πιπέρι λάδι (Piper nigrum) λέγεται ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά σταματήσουν το κάπνισμα έλαια γιατί εισπνοή διεγείρει το αναπνευστικό σύστημα με έναν τρόπο που ο καπνός του τσιγάρου μιμείται, η οποία βοηθά στη μείωση πόθους και το άγχος.
 • Έλαιο Angelica (Angelica archangelica) επίσης γνωστό ως το έλαιο των αγγέλων, αγγελική λάδι, όταν εισπνέονται, μειώνει την λαχτάρα και βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι χωρίς την εισπνοή των ατμών.

Εάν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι για την αποτελεσματικότητα των αιθέριων ελαίων, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητά της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alternative & Συμπληρωματικής Ιατρικής διαπίστωσε ότι εντός ενός δοκιμή ομάδα 20 συμμετεχόντων, εκείνοι που εισπνέεται μια σταγόνα ελαίου μαύρο πιπέρι είχαν λαχτάρα τους για νικοτίνη μειωθεί δραστικά, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δόθηκε ένα εικονικό φάρμακο.

Στην ίδια μελέτη, οι συμμετέχοντες που είχαν δοθεί μια σταγόνα αγγελική πετρελαίου να εισπνεύσει περίμεναν πολύ περισσότερο να καπνίζουν και πάλι, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Έτσι, μπορούμε να πάρουμε από αυτό ότι, στο σύνολό τους μαύρο πιπέρι λάδι και το λάδι αγγελικής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους στη μείωση πόθους τους και να παρατείνουν την αποχή τους.

Ορισμένα αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα

Έχουμε ήδη μιλήσει για το πώς μαύρο πιπέρι και λάδι αγγελικής μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τους πόθους και τα στερητικά συμπτώματα, αλλά εδώ είναι μερικά άλλα αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα:

 • Λεβάντα, χαμομήλι και περγαμόντο έλαια μπορούν να αναμιχθούν μαζί και να εφαρμοστούν τοπικά (που σημαίνει απευθείας επάνω στο δέρμα) για να διευκολύνει τους πόθους και να μειώσει το άγχος σχετίζονται με το κάπνισμα.
 • Έλαια εσπεριδοειδών (λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι) λέγεται ότι προκαλούν θετικά συναισθήματα κάθε φορά που εισπνέονται, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν όποτε αισθάνεστε οξύθυμοι ή νευρική εξαιτίας της στέρησης της νικοτίνης.
 • Έλαιο Ylang-Ylang είναι το πετρέλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ κοιμάστε. Κάνοντας μερικές σταγόνες στο μαξιλάρι σας ή σε ένα χαρτομάντιλο και τοποθετείται κοντά στο κεφάλι σας μπορεί να ανακουφίσει την πίεση και το άγχος. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν τους πόθους σας συρθεί επάνω σε σας.

Τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή για να μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης αιθέρια έλαια για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα. Αφήνει τη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα πρώτο:

 • Αρωματοθεραπεία και αιθέρια έλαια είναι ένα φυσικό, υγιές και οργανικό τρόπο για να σας βοηθήσει να διευκολύνει τους πόθους σας και τα συμπτώματα στέρησης.
 • Είναι εύκολο στη χρήση και σχετικά φθηνό.
 • Δεν έρχονται με οποιαδήποτε προστιθέμενη παρενέργειες.
 • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλες θεραπείες διακοπής του καπνίσματος.

Εδώ είναι τα μειονεκτήματα:

 • Αρωματοθεραπεία δεν είναι φάρμακο, ούτε είναι ένα θαυματουργό φάρμακο.
 • Δεν λειτουργεί για όλους.
 • Είναι ακόμη να αποδειχθεί με βεβαιότητα ως αποτελεσματική.

Να αιθέρια έλαια λειτουργούν πραγματικά;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι. Οι μελέτες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μόνο έδειξαν ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή την ευκολία τους πόθους και τα στερητικά συμπτώματα, όχι την εξάλειψη τους εντελώς. Αρωματοθεραπεία και η χρήση των αιθέριων ελαίων έχουν ταξινομηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία, έτσι ώστε να είναι βοηθήματα και εργαλεία που λειτουργούν παράλληλα με την παραδοσιακή, επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες, όπως NRTs ή χάπια διακοπή του καπνίσματος. Αν θέλετε να μάθετε αν αρωματοθεραπεία και τα αιθέρια έλαια πραγματικά να λειτουργήσει για σας τότε θα πρέπει να προχωρήσει και να το δοκιμάσετε.